BRODŹCE

nazwa kilkunastu gat. wędrownych ptaków z podrodziny Tringinae (z rodziny bekasowatych); zamieszkują bagna, torfowiska, mokradła i podmokłe łąki półkuli płn., w strefie zimnej i umiarkowanej; dł. 20-60 cm, waga do 1 kg; nogi i dziób długie; upierzenie brązowo-szare, upstrzone ciemnymi i jasnymi plamkami; gniazda budują na ziemi, lęgi raz do roku; doskonali lotnicy; potrafią pływać; w Polsce występują lęgowo: b. krwawodzioby (pospolity) i b. piskliwy, b. samotny, b. leśny (rzadkie); spotykane też w okresie przelotów: b. kwokacz, b. pławny, b. śniady i terekia; wszystkie gat. objęte ochroną gatunkową.

Reklama

wieś w woj. zachodniopomorskim, powiat szczecinecki.

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama