CZERWONKI

(Dicaeidae)

rodzina ptaków z rzędu wróblowych; 58 gat.; zamieszkują górne piętra lasów w płd.-wsch. Azji, Australii i Oceanii; dł. do 15 cm, waga do 20 g; upierzenie różne, u samców często jaskrawe; żywią się jagodami, nektarem i owadami.

Reklama

wieś w woj.podlaskim, powiat grajewski.

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama