zakład wytwórczy produkujący surowy spirytus (etylowy) przez fermentację surowców skrobiowych (ziemniaki, zboże), cukrowych (trzcina i buraki cukrowe, owoce) lub celulozowych (odpadowe ługi posiarczynowe z papierni, hydrolizaty celulozowe); w gorzelni przerabiającej surowiec skrobiowy etapy są następujące: rozparzanie surowca (np. parowanie ziemniaków) pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, zacieranie (scukrzanie masy po zmieszaniu z gorzelniczym słodem jęczmiennym), fermentowanie uzyskanego zacieru pod wpływem drożdży, oddestylowanie spirytusu (odpęd); ze 100 kg ziemniaków otrzymuje się ok. 11 litrów 100% alkoholu etylowego, ze 100 kg żyta - ok. 34 l, ze 100 kg melasu buraczanego - ok. 29 l; działami pomocniczymi są słodownia i drożdżownia; w procesie przerobu surowców cukrowych nie ma etapu scukrzania; gorzelnie przerabiające celulozę nie mają słodowni, działu parowania i scukrzania; ważnymi produktami ubocznymi są drożdże pastewne, wywar oraz dwutlenek węgla.
miejscowość w woj. śląskim, powiat częstochowski.