Reklama

ETYLOWY ALKOHOL

^etanol^^, C2H5OH

alkohol alifatyczny; bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu i piekącym smaku; temp. topn. -117,3oC, temp. wrz. 78,3oC; na skalę przemysłową otrzymywany w procesie fermentacji alkoholowej z surowców zawierających cukry (owoce, ziemniaki, żyto itp.); w wyniku rektyfikacji produktu fermentacji otrzymuje się tzw. spirytus rektyfikowany (mieszanina 95,5% etanolu i 4,5 % wody); e.a. bezwodny (absolutny) uzyskuje się przez odwodnienie mieszaniny (np. przez destylację z benzenem); stosowany jako rozpuszczalnik, w syntezach chem. (np. eteru etylowego), w przemyśle farmaceutycznym (np. do wyrobu wyciągów), kosmetycznym (np. wyrób wód kolońskich i perfum), dodatek do paliw silnikowych, do celów spożywczych (spirytus, wódki); nadmierne i stałe spożywanie a.e. prowadzi do groźnego w skutkach nałogu - alkoholizmu; skażony a.e. zw. jest denaturatem.

Reklama

Powiązane hasła:

ZYMAZA, AZEOTROPOWA DESTYLACJA, ETEN, CHLOROFORM, ALKOHOLOWE ZATRUCIE, ALKOHOL ABSOLUTNY, ETANOL, OCTOWA FERMENTACJA, GENERATOR OCTOWY, ALKOHOLIZM

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama