(Ludowo-Demokratyczna Republika Etiopii)
kraj śródlądowy wpn.-
-wsch. Afryce, pow. 1104,3 tys. km2, 56,7 mln mieszk. (1995), ze stolicą wAddis Abebie. Większą część powierzchni zajmuje Wyż. Abisyńska. Produkt narodowy brutto 130 $/osobę (1992). Jeden
z najsłabiej rozwiniętych inajbiedniejszych krajów świata. Erozja źle użytkowanych gleb oraz susze doprowadzają do dotkliwych klęsk głodu. Główne rośliny żywieniowe to: teff (miłek abisyński - tradycyjna roślina zbożowa), sorgo, kukurydza, jęczmień ipszenica. Rośliną eksportową jest kawa, zbierana wrosnących naturalnie lasach kawowych. WE. prowadzi się hodowlę bydła, owiec, kóz iwielbłądów. Możliwości surowcowe kraju oceniane są jako duże, lecz mało rozpoznane. Przemysł jest słabo rozwinięty - głównie spożywczy, włókienniczy, chemiczny (mydlarski) iskórzany. Część ludności trudni się rzemiosłem - tkactwem oraz wyrobem przedmiotów ze skóry ikości. Trudną sytuację gospodarczą pogłębia wysokie zadłużenie.