zagłębienie terenu wypełnione wodą. J. dzielone są według wielu kryteriów: ze względu na pochodzenie na sztuczne inaturalne, ate na: j. tektoniczne, j. reliktowe , j. krasowe, φ. osuwiskowe, j. wulkaniczne, j. polodowcowe, j. wydmowe, j. zakolowe, j. przybrzeżne; pochodzenie mis jeziornych może być także złożone. Według ilości substancji odżywczych j. dzielą się na: φ. oligotroficzne, j. eutroficzne, j. dystroficzne; ze względu na powiązania jezioro-rzeka na: j. wypływowe, j. przepływowe, j. bezodpływowe; ze względu na cechy wód wyróżnia się: j. słodkowodne i j. słone. Wstrefie umiarkowanej wpłytkich j. woda ulega corocznemu mieszaniu: latem przy powierzchni utrzymuje się woda ciepła, przy dnie chłodna; zimą przy powierzchni utrzymuje się woda zimna (lżejsza, bo woda słodka największą gęstość ma wtemp. 4oC), przy dnie cieplejsza. Wiosną ijesienią cała woda ma jednakową temperaturę. Wjeziorach głębokich mieszanie nie zachodzi, wyróżnić za to można 3 strefy: przy powierzchni temperatura spada wraz zgłębokością (epilimnion, warstwa nadskokowa), poniżej jest warstwa oszybko spadającej temperaturze (metalimnion, termoklina), pod nią leży woda chłodna (hipolimnion, warstwa podskokowa).
jezioro
Geografia