rośliny uprawne, których owoce lub nasiona zawierające 20-70% tłuszczu stanowią surowiec do otrzymywania olejów roślinnych. Najwięcej olejów roślinnych dostarczają r. o. strefy zwrotnikowej ipodzwrotnikowej, zawierające powyżej 50% tłuszczu. Są uprawiane na plantacjach, zalicza się do nich olejowiec, palmę kokosową, migdałowiec zwyczajny, oliwkę europejską, drzewo tungowe, orzech ziemny, sezam isoje. Mniejsze ilości tłuszczu zawiera bawełna. Wstrefie umiarkowanej uprawia się r. o. omniejszej zawartości tłuszczu, np. rzepak, rzepik, słonecznik, len oleisty, dynię oleistą, gorczycę iin. Zob. też rośliny przemysłowe
- ROŚLINY OLEISTE, .
- oleisty, oleista ciecz; rośliny...
- OLEISTE ROŚLINY, rośliny, gł. uprawne,...