Reklama

OLEISTE ROŚLINY

rośliny, gł. uprawne, których nasiona lub owoce zawierają 20-70% tłuszczu, stanowiąc surowiec do otrzymywania olejów roślinnych; występują zwł. w strefie międzyzwrotnikowej i podzwrotnikowej; do r.o. o zawartości tłuszczu powyżej 50% należą, m.in. olejowiec, palma kokosowa, atalia, migdałowiec zwyczajny, oliwka, drzewo tungowe, orzech, orzech ziemny, sezam, rącznik, soja, pachnotka uprawna; średnią zawartość tłuszczu posiada rzodkiew oleista, fałdzistka, maziczka siewna; mniejszą (ok. 25%) bawełna; w strefie umiarkowanej uprawia się r.o. zawierające poniżej 50% tłuszczu, z przewagą kwasów tłuszczowych nienasyconych: rzepak, rzepik, len oleisty, lnicznik, katran abisyński, dynię oleistą, gorczycę, słonecznik; nasiona większości r.o. wykorzystuje się po usunięciu oleju jako paszę treściwą (makuchy); słoma znajduje zastosowanie jako surowiec do wyrobu papieru i płyt izolacyjnych; r.o. wymagają przeważnie głębokiej uprawy i dobrego nawożenia.

Reklama

Powiązane hasła:

KATRAN ABISYŃSKI, LNIANKA SIEWNA, FAŁDZISTKA, KAFFA, ŚRUTA, ŁOGOWA WSCHODNIA, ROŚLINY OLEISTE, LNICZNIK SIEWNY, KAPUSTA ABISYŃSKA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama