(Saccharum officinarum)
wieloletnia, silnie krzewiąca się roślina zrodziny traw, pochodząca prawdopodobnie zIndii. Uprawa t. c. była znana wChinach iIndiach już kilka tys. lat p.n.e. T. c. jest podstawowym surowcem do otrzymywania cukru (ok. 60% produkcji światowej). Powstający jako produkt uboczny syrop cukrowy jest używany do wyrobu produktów spirytusowych, etanolu oraz jako biopaliwo. Liście ipocięte łodygi t. c. służą jako pasza dla zwierząt. T. c. jest uprawiana jako monokultura na rozległych plantacjach między 30oN a30oS. Główny obszar uprawy obejmuje pd. część Azji, Amerykę Środkową iPd. oraz wmniejszym stopniu pn. Afrykę iAustralię.
- TRZCINA CUKROWA, cukrowiec lekarski (...
- trzcina, uprawiać trzcinę cukrową,...
- LIMEIRA, miasto we wsch. części...