TRZCINA CUKROWA

cukrowiec lekarski (Saccharum officinarum)

wieloletnia roślina uprawna z rodziny traw; wys. 5-6 m; źdźbła grube, do 5 cm średnicy; liście duże, szerokie; kwiatostan wiechowaty; miękisz wypełniający źdźbło zawiera do 25% cukru trzcinowego; najważniejszy surowiec do otrzymywania cukru; przez fermentację soku otrzymuje się rum; liście wykorzystywane na paszę i do krycia dachów; światowa produkcja trzciny cukrowej (2002) wynosiła 1288,4 mln t, dając ok. 4/5 globalnej produkcji cukru (1/5 powstaje z buraków cukrowych); najwięksi producenci cukru z trzciny to kolejno: Brazylia, Indie, Chiny, Kuba, Meksyk, Pakistan, Tajlandia.

Reklama

Powiązane hasła:

LAMPANG, ZAFRA, ENVIGADO, JÜNNAN, PLANTACJA, PAŃSTWA ROŚLINNE, ORISA, EGIPT, OKARA, ESPÍRITO SANTO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama