Reklama

twardość wody

stężenie jonów metali wwodzie, przede wszystkim wapnia imagnezu; jednostką jest milimol na litr (mmol/l). 1 mmol/l odpowiada stężeniu 40,08 mg/l Ca++ lub 24,312 mg/l Mg++. T. w. węglanowa (przemijająca) zmniejsza się wskutek gotowania wody, powstaje wtedy kamień kotłowy; t. w. niewęglanową (stałą) można usunąć poprzez destylację wody lub na drodze chemicznej. T. w. jest istotna dla instalacji grzewczych, ponieważ kamień kotłowy zmniejsza przekrój rur, ponadto izoluje je od wewnątrz nie wypuszczając ciepła, co prowadzi do szybszego zużycia lub awarii oraz zwiększenia zużycia opału. Wwodach twardych wolniej itrudniej pienią się środki czystości, co prowadzi do ich większego zużycia (używając miękkiej wody do mycia trudno spłukać zsiebie mydło - zjawisko częste wgórach). Woda odużej twardości powoduje trudności wgotowaniu np. roślin strączkowych, pogarsza smak napojów, zwłaszcza herbaty ikawy.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama