CHANOYU

japońska ceremonia picia herbaty; odbywana wg sztywnych reguł określających czynności gospodarza i gościa; obyczaj znany od XII w., wywarł wpływ na rzemiosło artystyczne i urządzanie wnętrz w Japonii. Cała ceremonia, wraz z wstępnym lekkim posiłkiem i odpoczynkiem po nim, trwa 2-4 godz.; przy zaparzaniu herbaty przestrzega się określonych przez tradycję gestów, używa się specjalnych sprzętów i naczyń (kociołek na wodę, mieszadełko bambusowe, czarki do picia herbaty powinny być ręcznie malowane). Podaną przez gospodynię czarkę z herbatą okręca się na dłoni zgodnie z ruchem wskazówek zegara i podziwia na niej wzór; herbatę (jest jej b. mało) należy wypić trzema łykami. Przegryza się przy tym specjalne maleńkie ciasteczka.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama