napój alkoholowy o różnych smakach, zwykle słodzony; zawartość alkoholu 24-45% objętości; zwykle jest to kombinacja alkoholu zbożowego z rozmaitymi przyprawami smakowymi i syropem; likiery dobrej klasy przyrządza się na bazie koniaku (brandy); bardzo słodkie i słabsze noszą nazwę kremów; pierwotnie wytwarzane w klasztorach jako nalewki dla celów medycznych i leczniczych (balsamy, oleje, eliksiry itp.); l. owocowe powstają z owocowych nalewek, l. ziołowe przez dodanie ekstraktów ziołowych do alkoholu lub do destylowanego zacieru. Najbardziej znane odmiany to l. miętowy, brzoskwiniowy, orzechowy, kakaowy, parfait amour (barwiony na niebiesko fiołkami), curaçao (z pomarańczy i ananasów), gdański goldwasser (przyprawy ziołowe z płatkami złota). Poza tym l. markowe jak benedyktyn (znany od 1510), chartreuse (l. ziołowy, od 1607), cointreau (gorzki, ziołowy), vielle cuire z Bordeaux, włoski galliano i strega, ang. drambuie (whisky i miód), duński cherry heering, amerykański forbidden fruit, tia Maria z Jamajki (na rumie), japoński o cha (z zieloną herbatą) i midori (o smaku melona).
- likier, kieliszek wybornego likieru,...
- likier na kościach, ‘denaturat’
- lichy likier na kościach, ‘denaturat’