surogaty
artykuły spoż. zastępujące produkty otrzymywane z surowców oryginalnych; najczęściej stosowane zamiast używek i przypraw aromatycznych i smakowych, często ustępujące im walorami jakościowymi i smakowymi; produkcja i używanie n.s. zwiększały się zwł. w okresie wojen ograniczających możliwości importu naturalnych surowców; np. w okresie wojen napoleońskich rozwinięto produkcję namiastek kawy (z prażonych zbóż i cykorii) i przypraw bulionowych, a w czasie I i II wojny świat. upowszechniły się sztuczne olejki zapachowe, wanilina, pieprz ziołowy, herbaty z marchwi, karmelu i ziół, słodziki (sacharyna, dulcyna), marmolady z warzyw, namiastki drożdży (soda, proszek do pieczenia); również w epoce realnego socjalizmu, w okresach niedoborów towarów wprowadzano na rynek produkty wędliniarskie z dodatkiem soi, mączki rybnej i kryla, słodycze czekoladopodobne, ziołowe herbaty i pieprz; z czasem wiele n.s. zatraciło cechy zastępczości i ze względu na swe walory ekonomiczne, dietetyczne czy praktyczne (buliony, proszki, margaryna) stało się pełnowartościowymi, powszechnie używanymi produktami spożywczymi.
- MARGARYNA, tłuszcz spożywczy produkowany...
- MASŁOSZ PARKA, masłowe drzewo ( Bassia...