Reklama

MARGARYNA

tłuszcz spożywczy produkowany w postaci emulsji z surowców roślinnych i zwierzęcych, podobny pod względem konsystencji, smaku i zapachu do masła; wynaleziona 1869 przez Francuza H. Mge-Mourisa; produkowano ją początkowo jako namiastkę masła, później uznano za produkt pełnowartościowy i wprowadzono na stałe do żywienia; produkuje się ją w zakładach tłuszczowych jako mieszaninę częściowo utwardzonych olejów roślinnych (rzepakowych, sojowych, palmowych, arachidowych i in.) z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój), a także kwaśnego mleka, cukru, soli, witamin, barwników, konserwantów i dodatków zapachowych; spotykane w handlu odmiany różnią się konsystencją, a także właściwościami smakowymi i odżywczymi; zawartość tłuszczów w margarynie wynosi 80-85%, a wartość kaloryczna jest nieco większa niż masła; obecnie w handlu spotyka się również różnorodne mieszaniny m. i naturalnego masła, o obniżonej zawartości cholesterolu.

Reklama

Powiązane hasła:

OLEJARSTWO, KAROTEN, KAROTENOIDY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama