napój alkoholowy pochodzący ze Szkocji lub Irlandii (nosi wtedy nazwę whiskey); leżakująca co najmniej 3 lata wódka wytrawna o swoistym smaku i zapachu, produkowana z surowych destylatów zbożowych (jęczmień, żyto), poddanych kilkuletniemu leżakowaniu w beczkach dębowych; pierwsze wzmianki pochodzą z 1494; pod koniec XIX w. eksport szkockiej w. do samych tylko krajów imperium bryt. przynosił 14 mln funtów szterlingów zysku (co wystarczało na utrzymanie bryt. marynarki wojennej); obecnie działa 85 destylarni, a ich moc produkcyjna sięga 700 mln litrów; ob. produkowana w Szkocji (6 na 10 butelek), nadto w Irlandii, USA i Kanadzie; 2002 najw. konsumentem whisky była Francja (148 mln butelek), potem Hiszpania i USA.
WÓDKA, HEBRYDY, PERTH
- whisky, [ czytaj : łiski, łyski]...
- ROBERTSON, George of Port Ellen,...
- KSIĘGA SZKOCKA, kolekcja 193 problemów...