napój alkoholowy o mocy 25-50%; w. czyste (40-50%) z rozcieńczonego wodą spirytusu rektyfikowanego; w. gatunkowe (40-45%) wytrawne niesłodzone ze spirytusów surowych (destylatów zbożowych lub owocowych) uszlachetnianych leżakowaniem (whisky, starka, koniak, rum, winiak i in.) lub z nalewów (maceratów) z ziół, korzeni, owoców; w. półsłodkie (35-45%, 20% cukru) i słodkie (30-40%, 30% cukru); likiery (25-45%, 35% cukru); kremy (25-35%, gęste, 50% cukru); tradycyjny pol. produkt eksportowy; w latach PRL objęty monopolem państwa (za pośrednictwem "Polmosu", sprywatyzowanego w latach 90.); liczące się zagranicą marki pol. wódek to "Wyborowa", "Żubrówka", "Chopin", "Belvedere", "Sobieski".
RAKIJA, OKOWITA, JUBEA, RATAFIA, LEŻAKOWANIE
- wódka, pić słodką wódkę,...
- WÓDKA, (m.)
- ZIMNA WÓDKA, miejscowość w , powiat...