wszystkie spożywane części umięśnienia (także tkanka tłuszczowa i kostna) zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu; stanowi podstawowy produkt spoż., zawierający 16-22% strawnego białka, do ok. 40% tłuszczy; także witaminy, sole mineralne, enzymy, hormony; zalicza się tu też podroby (ozór, mózg, wątrobę i in.); energetyczna wartość 100 g m. waha się od 360 kJ (87 kcal) chudej cielęciny do 1730 kJ (413 kcal) tłustej wieprzowiny; światowa produkcja mięsa 1990 wynosiła 179 mln t, a 2000 – 233 mln t (w tym m. wołowe i cielęce 57, wieprzowe 91, drobiowe 66,5 mln t); do najw. producentów mięsa ogółem w świecie 2000 należały: Chiny (27,6% produkcji światowej), Stany Zjednoczone (16,1%), Francja (2,7%), Niemcy (2,7%), Hiszpania (2,1%), Indie (2,1%), Meksyk (1,9%), Rosja (1,8%), Argentyna (1,8%), Włochy (1,8%), Kanada (1,7%); udział Polski wynosił 1,3%; najw. producentami mięsa wołowego i cielęcego (2000) były Stany Zjednoczone, Brazylia, Chiny i Argentyna; mięsa wieprzowego – Chiny, Stany Zjednoczone, Niemcy, Hiszpania, Francja i Polska (1,9 mln t); m. drobiowego – Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Francja; w przeliczeniu na 1 mieszk. najw. producentami mięsa były Dania (378 kg), Nowa Zelandia (349), Australia (190), Holandia (180).
- mięso, 1. „przystojny, dobrze...
- świeże mięso, ‘uczniowie pierwszej...
- ZŁE MIĘSO, miejscowość w , powiat...