Reklama

ROŚLINNE REGULATORY

substancje organiczne, różnorodne związki chem., które nawet w niewielkich stężeniach pobudzają, przyspieszają, hamują lub modyfikują wzrost roślin, tworzenie korzeni, rozwój pąków, zakwitanie, dojrzewanie owoców, opadanie liści; klasyfikacja i nazewnictwo r.r. ulegają zmianom w miarę odkrywania nowych substancji i poznawania mechanizmu ich działania; najważniejsze grupy r.r. to auksyny, gibereliny, cytokininy, inhibitory wzrostu, retardanty, morfaktyny oraz florigen i etylen; te same r.r. - w zależności od stężenia - mogą działać hamująco lub pobudzająco na rozwój; same rośliny również potrafią wytwarzać r.r. zw. fitohormonami; należą do nich kwas 3-indolilooctowy, giberelowy, abscysynowy, zeatyna i etylen; wpływ r.r. na roślinę zależy od stężenia, miejsca działania i współdziałania z innymi r.r.; stosowane w rolnictwie, gł. w sadownictwie, warzywnictwie oraz kwiaciarstwie.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama