Reklama

MLECZARSTWO

przemysł mleczarski

wytwórczość związana z produkcją i przerobem mleka; znaczny postęp w mleczarstwie dokonał się w XIX w. (wynalezienie wirówek, wyodrębnienie szczepów bakterii zakwaszających, tworzenie dużych i higienicznych przetwórni); pierwsze organizacje mleczarskie powstały w Szwajcarii, potem rozpowszechniły się w Anglii, Danii, Holandii i Niemczech; polskie spółdzielnie mleczarskie zaczęły powstawać w Wielkopolsce i na Pomorzu w ostatnim dwudziestoleciu XIX w., rozpowszechniły się następnie m.in. dzięki działalności F. Stefczyka; organizacje mleczarskie są zrzeszone w powstałej 1901 Międzynar. Federacji Mleczarskiej. Światowa produkcja mleka w minionej dekadzie w przeliczeniu na 1 mieszkańca zmalała z 90,2 kg (1990) do 80,1 kg (2000); najw. producentami mleka krowiego są Stany Zjednoczone (15,5% produkcji światowej), Rosja (6,5%), Indie (6,4%), Niemcy (5,9%), Francja (5,1%), Brazylia (4,6%), Ukraina (2,6%), Nowa Zelandia (2,5%), Polska (2,5%); w przeliczeniu na 1 mieszkańca przodowała Nowa Zelandia 3145 kg, przed Irlandią – 1435, Danią – 837 i Holandią 680 kg; Polska (308 kg) zajmowała 14 miejsce. W produkcji mleka bawolego przodowały Indie przed Iranem, Somalią i Bangladeszem; gł. eksporterami mleka w proszku były N. Zelandia, Holandia, Niemcy i Francja, zaś mleka skondensowanego Holandia i Niemcy.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama