TEJU BRAZYLIJSKI

(Tupinambis teguixin)

gatunek gada z rodziny teid; dł. do 1,5 m; głowa i tułów brązowoczarne z niebieskawym odcieniem, na ogonie (ok. 3/5 długości ciała) żółtawe pręgi; drapieżny, poluje na żaby, jaszczurki, małe węże, pisklęta ptasie, owady; zjada również pokarm roślinny; prowadzi naziemny i dzienny tryb życia; osobliwością składanie jaj przez kilka samic t. (po ok. 10 sztuk przez każdą) do kopców termitów (wys. do 5 m), co wymaga ich częściowego zburzenia; następnie termity reperują gniazda, a jaja dojrzewają w nich bez udziału samic; po wylęgu młode jaszczurki muszą same wydostać się na zewnątrz; ze względu na smaczne mięso przedmiot polowań; występują w lasach Brazylii i Kolumbii.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama