(Ostreidae)
rodzina osiadłych małży morskich, obejmująca rodzaj Ostrea (ok. 100 gat.); zamieszkują wszystkie morza świata, w których temp. wody przekracza 15oC; muszla asymetryczna, o średnicy ok. 7-10 cm (niektóre okazy osiągają 15 cm); lewa połowa bardziej wypukła, przyrasta na stałe do podłoża; prawa połówka cienka i płaska; młode o. przyczepiają się do podłoża tzw. bisiorem; rozdzielnopłciowe lub obupłciowe; bardzo płodne (samica składa rocznie do 3 mln jaj); niektóre okresowo zmieniają płeć (np. o. jadalna O. edulis); żywią się planktonem i martwymi cząstkami org.; niekiedy tworzą ławice (jedne muszle osiadają na drugich tworząc stosy); żyją ok. 30 lat; poławiane lub sztucznie hodowane, często na zakotwiczonych tratwach (zwł. w Europie, USA i Japonii); najcenniejsze mięczaki jadalne, spożywane od czasów przedhistorycznych; do najbardziej znanych o. należą: O. edulis, O. angulata, O. virginica, O. gigas.
RYBOŁÓWSTWO, OSTREIDAE, SERCÓWKA, ŁAWICA, MIĘCZAKI, JAPOŃSKIE MORZE
- ostryga, jeść ostrygę, przystawka...
- akwakultura, chów ihodowla organizmów...
- AKWAKULTURA, chów i hodowla organizmów...