RYBOŁÓWSTWO

Reklama

działalność gospodarcza polegająca na wydobywaniu z mórz i wód śródlądowych oraz skorupiaków (langusty, homary, krewetki) i mięczaków (np. ostryg) w celach spoż. i przetwórczych, uprawiane przynajmniej od XII tysiąclecia p.n.e. (o czym świadczą ościenie, harpuny i haczyki znajdowane w wykopaliskach); w starożytności, w basenie M. Śródziemnego łowiono i konserwowano ryby; w czasach nowożytnych rybactwo morskie w Europie odbywało się gł. na łowiskach M. Północnego i Bałtyku oraz u wybrzeży Norwegii i wokół Lofotów; powstała obyczajowość rybacka i stowarzyszenia (na M. Północnym - maszoperia); na terenie Polski r. znane jest od czasów prasłowiańskich: łowiono śledzie w Bałtyku oraz jesiotra i łososia u ujścia Wisły i w Wiśle; od XIX w. używano parowców do przewożenia łodzi rybackich na odległe łowiska, zaczęto stosować włoki (sieci denne); ob. r. opiera się na nowoczesnej flocie rybackiej z przetwórstwem na miejscu (statki przetwórnie). 1999 rok połowy światowe (łącznie ze skorupiakami i mięczakami) wyniosły prawie 93 mln t (w tym ok. 7% z wód śródlądowych), wykazując tendencję wzrostową mimo nacisków ekologów i ograniczania stref połowów.

Powiązane hasła:

KARPATHOS, ŚWIĘTA HELENA, KARELSKA REPUBLIKA AUTONOMICZNA, KAROLINA PÓŁNOCNA, KARNATAKA, JUNEAU, KASPIJSKIE MORZE, KAI, KAROLINY, ZBIERACTWO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama