ARGUS

(Argusianus argus)

ptak z rzędu kuraków, zamieszkujący Płw. Indochiński, Borneo i Sumatrę; u samców dł. ciała z ogonem ok. 2 m, dwie nakrapiane w "oka" (jak u pawia) sterówki, dł. ok. 1 m, na głowie grzebień z piór, ubarwienie szarobrązowe; żywi się owocami, owadami i mięczakami; w czasie zalotów w wachlarzowaty sposób prezentuje swoje upierzenie; dużo mniejsza samica składa tylko 2 jaja; a. czubaty (Rheinartia ocellata) ma najdłuższe na świecie pióra ogonowe (ponad 1,2 m).

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama