BĄCZEK

(Ixobrychus minutus)

najmniejszy ptak z rodziny czapli europejskich; zamieszkuje mokradła Eurazji, zimuje w Afryce; dł. 35 cm, rozpiętość skrzydeł do 55 cm, waga ok. 140 g; ubarwienie ochronne w kolorze trzcin, zaniepokojony przybiera pionową postawę, przez co staje się prawie niewidoczny; żywi się małymi rybami, płazami i owadami, żeruje nocą; 1-2 lęgi rocznie po 5-6 jaj; w Polsce nieliczny, chroniony.

Reklama

Powiązane hasła:

ixobrychus minutus, JOLA, CZAPLE

Podobne hasła:

  • bączek, 1. „małe piwo”;...
  • BACZKÓW, wieś w , powiat łukowski.(...)
  • BACZKI, miejscowość w , powiat...

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama