BATALION

(Philomachus pugnax)

ptak z rodziny siewek, największy przedstawiciel podrodziny biegusów; zamieszkuje mokradła, łąki i wrzosowiska płn. Eurazji, w Polsce nieliczny, gł. nad Biebrzą i Wartą; dł. ok. 30 cm, waga ok. 170 g; upierzenie płowobrązowe, w okresie godowym u samców bardzo efektowne, zmienne, od czarnego przez czerwone do białego, wokół głowy efektowna, różnobarwna kryza; odbywa charakterystyczne, pozorne walki tokowe; samica samotnie buduje gniazda na ziemi i opiekuje się młodymi.

Reklama

Powiązane hasła:

PHILOMACHUS PUGNAX, BOJOWNIK BATALION

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama