BOGATKA

(Parus major)

największy przedstawiciel rodziny sikor; dł. 14 cm, rozpiętość skrzydeł do 22 cm, waga 20 g; zamieszkuje lasy liściaste i mieszane oraz ogrody i parki w Eurazji i Afryce; głowa czarna z białymi policzkami, brzuch żółty, grzbiet oliwkowozielony; żywi się owadami, jagodami i nasionami; gniazduje w dziuplach; w Polsce pospolita.

Reklama

Podobne hasła:

  • BOGATKA, wieś w , powiat gdański.miejscowość...
  • BOGATKI, miejscowość w , powiat...
  • SIKORY, ( Paridae )

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama