CZUBATKA

(Parus cristatus)

ptak z rodziny sikorowatych; osiadła, zamieszkuje gł. lasy iglaste Europy (oprócz części płd.-wsch., płn. Skandynawii i Wysp Brytyjskich); dł. ciała ok. 12 cm, dł. skrzydła do 7,2 cm, waga 11 g; wierzch ciała brunatnawoszary, spód białawy, przód głowy biały obrzeżony czarno, na wierzchu głowy czubek z czarno-białych piórek; w Polsce średnio liczna, chroniona.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama