DŻDŻOWNIKI

(Charadrius)

rodzaj ptaków z rodziny siewek; 7 gat.; zamieszkują piaszczyste obszary płn. Eurazji i Ameryki; krótki dziób, wysokie nogi; żywią się drobnymi bezkręgowcami; m.in. dż. obrożny (Ch. hiaticula) - dł. ok. 18 cm, ubarwienie brunatno-białe, czarna obroża na białej piersi i czarny pas na czole; mornel (Ch. morinellus) - dł. ok. 22 cm, brązowoszary, ciemna plama na głowie, biała brew i pręga na piersi.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama