GAWRON

gapa (Corvus frugilegus)

ptak z rodziny krukowatych; dł. ok. 50 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 90 cm; upierzenie czarne o metalicznym fioletowym połysku; podobny do wrony; z szarą plamą u nasady dzioba; wszystkożerny, żywi się głównie owadami i ich larwami, zwłaszcza szkodników (stąd pożyteczny i niesłusznie tępiony); gnieździ się gromadnie na wysokich drzewach, często w miastach; pisklęta są gniazdownikami; zamieszkuje i strefę umiarkowaną Azji; w Polsce pospolity; w krajach płn. ptak przelotowy, przemieszcza się zimą na południe.

Reklama

Powiązane hasła:

GAPA, CORVUS FRUGILEGUS

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama