kapusta polna (Brassica rapa)
roślina roczna lub dwuletnia; rozpowszechniona w umiarkowanych i chłodnych strefach klimatycznych; liście dolne - lirowate, górne - jajowate; kwiatostan groniasty; owocem - podłużna łuszczyna; wytwarza jadalną bulwę korzeniową; w Polsce uprawiana od najdawniejszych czasów (już w epoce kultury łużyckiej); roślina oleista, warzywna, lecznicza, pastewna; gł. odmiany: RZ. OLEJNA - z jej nasion otrzymuje się olej jadalny; RZ. BIAŁA - o korzeniu grubym, jadalnym, bogatym w witaminę C; użytkowe znaczenie rz. istotnie zmalało od czasu wprowadzenia ziemniaka.
PASTEWNE ROŚLINY, BRASSICA RAPA, KAPUSTA, KAPUSTA POLNA
- rzepa, przyglądać się dorodnej...
- rzepa, 1. „śmieszna sytuacja”;...
- RZEPA OLEJNA,