ANANAS

(Ananas)

Reklama

trzy gatunki roślin zielnych z rodziny ananasowatych; gł. a. jadalny (Ananas sativus czyli A. comosus) - pochodząca z Brazylii bylina z rodziny ananasowatych; jedna z najważniejszych tropikalnych i subtropikalnych roślin uprawnych; łodyga wys. do 1 m, liście długie (do 1,2 m), kolczaste na końcach, sztywne, zebrane w rozetę, kwiaty (100-150) małe, fiołkowe, owoc złożony (tzw. owocostan), beznasienny, w kształcie wielkiej szyszki z pióropuszem liści na szczycie, miąższ b. smaczny, aromatyczny, soczysty, żółty, słodki (ok. 12% cukru), waga 1-5 kg; spożywany na surowo, w postaci kompotów, soków, dżemów, alkoholi; włókna z liści a. służą do wyrobu delikatnych tkanin; uprawiany gł. w odmianie "Cayenne" (90% produkcji światowej) w Tajlandii (1992 najw. światowy producent - 2166 tys. ton), Filipinach (1135 tys. t), Chinach, Indiach, Brazylii, Meksyku, Kolumbii, USA (Hawaje i Floryda), RPA, Kenii, Australii, na Antylach, Bahamach i Azorach.

Powiązane hasła:

PARTENOKARPIA, PAŃSTWA ROŚLINNE, ELEUTHERA, OCEANIA, OAHU, OKINAWA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama