pieczarkowce (Agaricales)
rząd grzybów z klasy podstawczaków; ok. 4000 gat. w kilkunastu rodzinach; występują gł. w lasach, rzadziej na łąkach, polach i trawnikach miejskich; owocniki mięsiste, złożone z trzonka i blaszkowatego kapelusza; blaszki białe, różowe, brązowe, żółte lub czarne; u wielu gat. górna część "nogi" otoczona charakterystycznym pierścieniem; grzyby roztoczowe, rzadko pasożytnicze (np. opieńka miodowa niszcząca drzewa); wiele gat. jadalnych: z rosnących w Polsce m.in. gąska, opieńka, gołąbek, rydz; niektóre uprawiane (np. pieczarka i boczniak), część gat. trująca, np. muchomory (w tym śmiertelnie niebezpieczne muchomory jadowity i sromotnikowy), maślanka wiązkowa, strzępiak poszarpany, zasłonak rudy.
TWARDZIOSZEK, PIECZARKOWCE, agaricales