(Mycophyta, także Fungi)
cudzożywne rośliny plechowe nie mające w komórkach ciałek zieleni (chloroplastów) i dlatego nie mogące odżywiać się samodzielnie; pasożytują na innych organizmach, współżyją z roślinami wyższymi (mikoryza) oraz z glonami (tworząc porosty); niektóre gatunki (drożdże) wywołują alkoholową fermentację cukru; znane są też gatunki wytwarzające antybiotyki (np. pędzlak - penicylinę). Istnieje ok. 75 tys. gatunków grzybów, część z nich jest jadalna ze względów smakowych i zapachowych, a niektóre są uprawiane dla celów konsumpcyjnych (pieczarka). W swym składzie mają glikogen, białka, tłuszcze, enzymy, sole mineralne oraz witaminy B1, B2, PP, A, C, D; są niskokaloryczne (100 g świeżych grzybów to 135 kJ, czyli 32 kcal). Grzyby trujące zawierają groźne dla człowieka związki - falloidynę, amanitynę, kwas helwellowy. Zatrucia grzybami należą do najcięższych. Badaniem grzybów zajmuje się mikologia. Poglądy niektórych badaczy zmierzają do uznania g. za trzecią (obok roślin i zwierząt) linię ewolucyjną organizmów żywych, łączących w sobie pewne cechy roślin (np. występowanie celulozy w ścianie komórkowej) i zwierząt (cudzożywność).
- GRZYBY, Jeśli przyśni ci się...
- grzyby, ( Mycetae )
- GRZYBY PIERWOTNE, .