Reklama

FASOLA

(Phaseolus)

roślina z rodziny motylkowatych, jednoroczna lub wieloletnia; obejmuje ok. 150 gat.; występuje w stanie dzikim w tropikalnej strefie Ameryki i Azji; liście złożone, trójlistkowe; kwiaty żółte lub czerwone, zebrane w grona; owocem jest strąk zawierający zwykle kilka nasion; uprawiana w ok. 20 gat.; podstawowy pokarm ludności, zwł. na obszarach Ameryki Płd., gdzie ma znaczenie podobne, jak ryż w Azji; wykorzystywana także na paszę i zielony nawóz; obok kukurydzy jedna z najdawniej uprawianych roślin, jeszcze w okresie przedkolumbijskim; znana także w staroż. Rzymie. Najbardziej rozpowszechniona jest f. zwyczajna (Ph. vulgaris); jej nasiona zawierają: 54% cukrów, 23% białek, 2% tłuszczu, witaminę B, związki fosforu, sole mineralne; wrażliwa na przymrozki, wymaga żyznej gleby, odporna na suszę; znane także odmiany szparagowe. W Polsce rozpowszechniona f. zwyczajna i f. wielokwiatowa, o łodydze do 5 m, w ok. 500 odmianach hodowlanych; popularne: Złotka, Saxa, Bomba, Rakowicka, Mamut, Piękny Jaś; w Ameryce Płn., Australii, Afryce i Azji Płn. najpopularniejsza f. ostrolistna (Ph. acutifolius); w Brazylii (największy producent i konsument w świecie) m.in. f. fižon (Ph. lunatus), uprawiana na wielką skalę, osiąga w pędach dł. 15 m; w Azji popularne też: f. złota (Ph. aureus), f. adzuki (Ph. angularis), uprawiana zwłaszcza w Japonii, w Chinach i Korei oraz f. urd (Ph. mungo) - w Indiach.

Reklama

Powiązane hasła:

STRĄK, PHASEOLUS, ZGNILIZNA ROŚLIN, MOTYLKOWATE, KATJANG

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama