wywoływana przez grzyby i bakterie choroba polegająca na rozkładzie komórek roślinnych; szczególnie narażone na z.r są części roślin zawierające dużo wody i materiałów zapasowych, m.in. bulwy, owoce, cebule, korzenie spichrzowe; wyróżnia się z.r. mokrą (gdy rezultatem rozkładu jest substancja ciekła) i suchą; do najczęstszych należą: brunatna zgnilizna owoców i drzew pestkowych, zgnilizna drzew, monilinia (niszczy jabłonie), czarna nóżka ziemniaka, czarna zgnilizna (porażająca kapustę), zgnilizna twardzikowa (wywoływana przez grzyby helotkowce, np. z gat. Sclerotinia scelorotiorum atakująca tytoń, pomidory, ogórki, fasolę, słonecznik i rzepak).
NEKROZA, NEKROZA
- SUCHA ZGNILIZNA, choroba roślin, wywoływana...
- CZARNA ZGNILIZNA, choroba roślin wywoływana...
- BAKTERIOZY ROŚLIN, roślin wywołane przez...