Ang. grapefruit (Citrus paradisi)
Wiecznie zielone drzewo cytrusowe; wys. 6-13 m; na pędach miękkie kolce, liście skórzaste; wonne, białe kwiaty występujące w skupiskach; owoc (do 15 cm średnicy) otoczony żółtą skórką zawiera soczysty miąższ o smaku słodkawokwaskowym i gorzkawym, spożywany w całości lub pod postacią soku (zawiera m.in. 4-6% cukrów i 30-50 mg wit. C). G. uważany jest za mutację pompeli, pochodzącą z wyspy Barbados (1. poł. XVIII w.); uprawiany w krajach strefy podzwrotnikowej (ok. 90% produkcji światowej na Florydzie i w Kalifornii).
CYTRUSOWE ROŚLINY, GRAPEFRUIT, CITRUS PARADISI- grejpfrut, wycisnąć sok z grejpfruta,...
- grejpfrut, ( Citrus paradisi )
- grapefruit, zob . grejpfrut