Nazwa grupy wiecznie zielonych drzew i krzewów owocowych z rodziny rutowatych; obejmuje 3 rodzaje: cytrus (Citrus), poncyria (Poncirus) i kumkwat (Fortunella); pochodzą z płd.-wsch. Azji; skórzaste, owalne liście i białe lub różowe kwiaty wydzielają intensywny, przyjemny zapach; owocem wielosegmentowa jagoda wypełniona miąższem i nasionami (także odmiany beznasienne), okryta składającą się z dwóch warstw skórką, zawierającą olejki eteryczne (używane w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i farmaceutycznym); owoce spożywane na surowo i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji soków, dżemów, kwasku cytrynowego, także likierów i nalewek.
Ob. r.c. uprawia się głównie na obszarze śródziemnomorskim, w Indiach, Chinach, Japonii, Afryce płd., USA i Brazylii; produkcja owoców cytrusowych gwałtownie rośnie, gł. ze względu na ich walory smakowe, dużą zawartość witamin (zwł. witaminy C), trwałość, odporność na uszkodzenia (dzięki grubej skórce), całoroczne owocowanie; do najważniejszych należą: pomarańcza słodka, grejpfrut, mandarynka, cytryna i cytron; rzadziej uprawiane są, m.in. limeta, pompela, bergamota, kumkwat, poncyria, pomarańcza kwaśna i gorzka.
POMARAŃCZA GORZKA, CYTRUS, POMPELA, OWOCE CYTRUSOWE, ORANŻERIA, POMARAŃCZA SŁODKA, MANDARYNKA, POLIEMBRIONIA