kokosowiec (Cocos nucifera)
drzewo z rodziny palm, uprawiane w strefie międzyzwrotnikowej, gł. dla owoców; w stanie dzikim rzadka; wys. do 30 m; liście pierzaste do 6 m dł.; owoc - tzw. orzech kokosowy, ok. 25 cm średnicy, waży średnio 8 kg (może dochodzić nawet do 15 kg); jest to jednonasienny pestkowiec, o włóknistej owocni, którego wnętrze wypełnia biały słodki płyn, zw. mlekiem kokosowym; okrywa zewnętrzna (exocarpium) cienka, gładka, jasnobrązowa, od wewnątrz pokryta włóknistym bielmem, które służy za pożywienie kiełkującemu ziarnu, a po wysuszeniu daje koprę, z której wytłacza się olej kokosowy; drewno p.k. stanowi cenny materiał budulcowy i stolarski, wykorzystywany m.in. do wyrobu łodzi; młode liście wykorzystywane jako jarzyna, dojrzałe na pokrycie dachów, z ich włókna plecionki; z soku uzyskiwanego przez nacięcie młodych kwiatostanów otrzymuje się syrop, cukier, wódkę i wino; k.p. pochodzi najprawdopodobniej z Polinezji; gł. rejony upraw to wyspy Oceanii, Azja Płd., kraje Ameryki Środk. i basenu M. Karaibskiego.
KOKOSOWE WŁÓKNO, ESPÍRITU SANTO, OGASAWARA-GUNTŌ, JOLO, KAMPOT, EFATE, KAROLINY, COCOS NUCIFERA, KAJMANY, KOKOSOWY OLEJ
- palma kokosowa, kokosowiec.
- olejowa palma, ( Elaeis , olejowiec)...
- SESZELSKA PALMA, dziworześnia ( Lodoicea...