(Cucumis melo)
roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych; łodyga płożąca się, sztywno owłosiona, opatrzona nierozgałęzionymi wąsami czepnymi; dł. do 2 m; liście duże, 5-klapowe, owłosione; kwiaty żółte, rozdzielnopłciowe; owoc jagodokształtny, bardzo duży, okrągławy lub elipsoidalny, o twardej, grubej okrywie, barwy żółtawej, zielonej lub brązowej; miąższ żółtoczerwony; nasiona liczne, płaskie, jajowate; pochodzi z tropikalnych terenów Afryki lub Azji; uprawiany w płd. rejonach strefy umiarkowanej i w tropikach; owoc smaczny, słodki, przyjemnie pachnący; z kilku odmian i podgatunków najpopularniejszy m. właściwy w 3 podgrupach: cantalupa - o owocach kulistych lub elipsoidalnych, miąższu barwy pomarańczowej lub czerwonej, delikatny, aromatyczny; reticulatus - o owocach z żebrowaniem, barwy białawej lub jasnobrązowej, miąższu pomarańczowym lub zielonym, mniej delikatny; casaba - o owocach wydłużonych, gładkich, miąższu białawym lub zielonym, b. słodkie; podgatunki m.in. C. melo dudaim używany na Wschodzie do sporządzania perfum; C. melo conomon uprawiany w Indiach jako warzywo.