(Cucumis)
roślina warzywna z rodziny dyniowatych; ok. 40 gat., 3 z nich uprawia się na szeroką skalę ze względu na jadalne owoce: O. ANGURIA (C. anguria) - uprawiany w krajach tropikalnych, owocem owalna, brodawkowato-kolczasta jagoda, podawana na surowo, ugotowana lub w occie (korniszony); o. MELON (C. melo) - znany już w starożytności, soczysty, słodki, żółtawopomarańczowy miąższ; O. SIEWNY (C. sativus) - zw. potocznie ogórkiem, popularna roślina warzywna w Polsce; pochodzi z Indii; łodyga do 4 m dł., z czepnymi wąsami; kwiaty o koronie żółtej, podobnej do dzwonka; owoc jadalny, podłużny, pokryty ciemnozieloną łupiną, o zielonkawym, wodnistym miąższu.
CUCUMIS MELO, CUCUMIS ANGURIA, CUCUMIS SATIVUS, CUCUMIS, ZGNILIZNA ROŚLIN