(Palmae)
rodzina roślin drzewiastych z klasy jednoliściennych, ok. 1500 gat.; występują gł. w tropikach i subtropikach; niektóre mają formę krzewów (np. karłatka) lub pnączy (np. rotang); pień wysoki (nawet do 60 m, średnio 30 m), zwykle nierozgałęziony, zakończony pióropuszem olbrzymich (do kilkunastu metrów dł.) liści; charakterystyczną cechą pnia jest brak wtórnego przyrostu na grubość - zwiększa on swoje rozmiary wyłącznie w wyniku grubienia tkanek pierwotnych (taki pień zw. jest kłodziną); kwiaty, zazwyczaj wiatropylne, niepozorne, niekiedy intensywnie pachną; rozdzielnopłciowe; owocem - pestkowiec (może osiągać b. duże rozmiary, np. u p. seszelskiej); p. mają duże znaczenie gosp.: dostarczają jadalnych owoców (kokos właściwy, daktylowiec właściwy), sago (jadalna mączka, wytwarzana z wysuszonego i zmielonego rdzenia pnia niektórych gat. palm), oleju (np. olejowiec), soku do wyrobu win palmowych, liści na włókno (np. rafia); drewno wykorzystuje się jako budulec; sadzone także jako rośliny ozdobne.
WOSKOWIEC, WOSKODRZEW, ARENGA, ORZECHOWA PALMA, FENIKS, SŁONIOROŚL, AREKA, PIASAWA, ATALIA, WINODAŃ
- PALMY AKADEMICKIE, Ordre des Palmes Académiques...
- palenie, „narkotyk: marihuana”...
- palić, „zażywać narkotyki,...