(Pistacia)
drzewo lub krzew z rodziny nanerczowatych; liście pierzaste, kwiaty drobne; owoc - pestkowiec; w rejonie M. Śródziemnego uprawiana p. właściwa (P. vera) - drzewo o wys. do 7 m; pochodzi prawdopodobnie z Syrii i Iraku; liście złożone z 3-5 owalnych listków; owoce czerwonawe, wielkości orzecha laskowego; zawierają nasiona, zw. orzeszkami pistacjowymi: zielone lub żółtozielone, smaczne, spożywane po upaleniu lub wykorzystywane w cukiernictwie; zawierają dużo tłuszczu (do 60%); p. terpentynowa, terebint, (Pistacia terebinthus) - uprawny lub rosnący dziko krzew występujący w rejonie śródziemnomorskim i w Chinach; gałązki jasnozielone, o mocnym zapachu; drewno twarde, odporne, ciężkie, używane do wyrobu eleganckiej galanterii drewnianej; przez nacinanie kory otrzymuje się pachnącą terpentynę (zw. chios), bogatą w olejki eteryczne; w korze i galasach garbniki używane do barwienia jedwabi, skór, a także wina; w Grecji i Turcji nasiona używane jako cenna przyprawa.