Reklama

SMARDZ

(Morchella)

rodzaj grzybów kapeluszowych z klasy workowców; rośnie gł. w strefie umiarkowanej na półkuli płn.; owocniki duże, puste wewnątrz, kruche; trzon biały; kapelusz pomarszczony; s. jadalny (M. esculenta) - trzon wys. do 8 cm, białawy; kapelusz średnicy 3-5 cm, wys. 4-8 cm, żółtawo brunatny, wewnątrz pusty, z mocno falującą powierzchnią; w Polsce rzadko spotykany, gł. w jasnych lasach, zaroślach, łąkach, murawach; uprawiany (gł. we Francji); jadalny, smaczny; może być mylony z trującą piestrzenicą kasztanowatą; s. stoŻkowaty (M. conica) - trzon wys. do 4 cm; kapelusz średnicy ok. 3 cm, stożkowaty, ciemniejszy niż u s. jadalnego, oliwkowobrązowy; w Polsce niezbyt częsty, występuje gł. na wilgotnych łąkach; jadalny; s. wyniosŁy (M. elata) - duży (wys. do 25 cm), kapelusz bardziej wydłużony niż u s. jadalnego, barwy szarobrązowej niekiedy z różowawym odcieniem; rośnie w lasach liściastych i iglastych, na rumowiskach, w starych parkach; jadalny; wszystkie s. w Polsce znajdują się pod ochroną gatunkową.

Reklama

Powiązane hasła:

PIESTRZENICA KASZTANOWATA, MORCHELLA

Podobne hasła:

  • smardz, oryginalny kapelusz smardza,...
  • SMARDZE, miejscowość w , powiat...
  • SMARDZÓW, miejscowość w , powiat...

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama