Reklama

SOCZEWICA JADALNA

(Lens esculenta, Lens culinaris)

roczna lub dwuletnia roślina z rodziny motylkowatych; pochodzi z Afryki lub Azji; łodyga wys. do 1 m, omszona; liście pierzaste; kwiaty niebieskie, fioletowe lub białe, drobne; owocem - jasnobrunatny, trapezowaty strąk dł. do 1,5 cm; nasiona płaskie, okrągławe, smaczne, zdrowe, jadane po ugotowaniu, a także w postaci mąki; roślina pastewna, uprawiana już od starożytności przez Greków, Rzymian i Żydów, współcześnie m.in. w Chinach, Indiach, Azji Mniejszej, Egipcie, Hiszpanii, Chile; w Polsce uprawa s. nie jest rozpowszechniona.

Reklama

Powiązane hasła:

MOTYLKOWATE, LENS CULINARIS, JAKUB, EZAW, LENS ESCLULENTA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama