(Salvia)
rodzaj z rodziny jasnotowatych; ok. 500 gat.; rośnie gł. w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym; m.in. sz. lekarska (S. officinalis) - podkrzew o pokładających się pędach; wys. ok. 70 cm; silnie pachnie; liście brzegiem nieznacznie karbowane; kwiaty o koronie jasnofioletowej, dwuwargowej; owocem rozłupnia; w Polsce uprawiana; po wysuszeniu stosowana jako przyprawa kuchenna; jej liście zawierają olejek eteryczny, działają odkażająco, ściągająco, przeciwzapalnie i tonizująco; stosowane zewn. w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, górnych dróg oddechowych i na źle gojące się rany; sz. muszkatoŁowa (S. sclarea) - roślina dwuletnia, owłosiona, łodyga prosta, sztywna; o zapachu gałki muszkatołowej; uprawiana w Europie, dawniej stosowana jako dodatek do wina i piwa; posiada właściwości lecznicze, ceniona w przem. perfumeryjnym; sz. ogrodowa (S. splendens) - pochodzi z Brazylii; wys. do 175 cm; liście jajowate; kielich kwiatowy czerwony, dzwonkowaty; w Polsce częsta roślina rabatowa.
SALVIA SPLENDENS, ORNITOGAMIA, PÓŁKRZEW, SALVIA, PRZYPRAWY, OLEJKODAJNE ROŚLINY
- szałwia, napar z szałwii, zrywać...
- SALVIA, (łac.) .
- LAMIACEAE LABIATAE, (łac.)