dodatki aromatyczne polepszające smak i zapach potraw; działają korzystnie na przemianę materii, wiele ma działanie lecznicze; obok soli i cukru najczęściej p. są części roślin, owoce i zioła, np. pieprz, papryka, majeranek, lubczyk, bazylia, cząber, estragon, tymianek, kminek, kolendra, wawrzyn, muszkatołowiec, goździkowiec, imbir, biedrzeniec, anyż, jałowiec, chrzan, szafran, cebula, czosnek, gorczyca, hyzop, kakaowiec, koper, kozieradka, lebiodka, macierzanka, lawenda, wanilia, mięta, szałwia, pomarańcza, cytryna, rozmaryn, róża, pietruszka, seler, por; rośliny przyprawowe stosuje się pojedynczo albo po kilka, łącząc dowolnie lub korzystając z gotowych zestawów smakowych (np. pieprz ziołowy, curry, przyprawa chińska); ponadto stosuje się p. przygotowywane przemysłowo, np. ketchup, musztarda, przyprawa do zup oraz wiele innych (grzyby, sery itd.).
- przyprawy, dodatki aromatyczne polepszające...
- MUSZKATOŁOWE PRZYPRAWY, korzenne przyprawy (kwiat...
- KORZENNE PRZYPRAWY, produkty spożywcze smakowo-zapachowe...