(Tuber)
rodzaj grzybów z klasy workowców; rośnie w klimacie umiarkowanym, w krajach śródziemnomorskich (gł. Francji i Włoszech); w Polsce rzadka; owocniki podziemne, bulwkowate, brązowawe; wiele gat. jadalnych, b. smacznych, stosowanych jako nadzienie do potraw mięsnych i jako przyprawa; o aromatycznym zapachu; t. letnia (T. aestivum) - występuje w lasach dębowych, na glebach wapiennych; owocniki, średnicy 1-10 cm, pokryte czarnobrązowymi brodawkami, (które należy usunąć przed przyrządzeniem); występują w próchnicy, stosunkowo głęboko pod powierzchnią ziemi; mylona z podobnym tęgoskórem pospolitym, grzybem trującym, który owocuje z reguły na pow. ziemi; t. zimowa (T. brumale) - podobna do poprzedniej, lecz smaczniejsza; t. czarnozarodnikowa (T. melanosperum) - uważana za jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych; owocnik średnicy 3-9 cm, czarnofioletowy lub czerwonoczarny, wewnątrz jasnożyłkowany.
TĘGOSKÓR POSPOLITY, TUBER
- trufla, smak trufli, znaleźć...
- TUBER, (łac.) .
- afrodyzjaki, środki pobudzające...