BIAŁUCHA

wal biały (Delphinapterus leucas)

waleń z rodziny narwalowatych; zamieszkuje wody arktyczne, czasami wpływa do większych rzek; dł. ok. 6 m, waga do 1,5 t; zredukowana płetwa grzbietowa i stosunkowo małe piersiowe; nieliczne zęby w szczęce i żuchwie; żywi się rybami i bezkręgowcami; młode rodzą się (po rocznej ciąży) ciemne, z czasem jaśnieją (po 4 latach stają się białe).

Reklama

Powiązane hasła:

delphinapterus leucas, WAL BIAŁY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama