ORKA

miecznik (Orcinus orca)

Reklama

gatunek waleni z rodziny delfinowatych; najszybszy (osiąga do 60 km/godz.) i najbardziej drapieżny (w żołądku jednej o. odkryto 24 foki); zamieszkuje gł. morza arktyczne; dł. ciała ok. 6 m (samce dochodzą nawet do 9 m); masa ok. 8 t, samica mniejsza; charakterystyczne ubarwienie: spód biały, grzbiet czarny, za okiem białe plamy; płetwy piersiowe duże, szerokie, płetwa grzbietowa bardzo długa (do 2 m), zaostrzona; żywi się pingwinami, fokami, małymi gat. waleni, atakuje młode morsy, wieloryby; poluje na zdobycz stadnie, w zaplanowany sposób (jak wilki); pływa tuż pod powierzchnią wody, ukazując płetwę grzbietową; poławiana dla tłuszczu.

Podobne hasła:

  • orka, rozpocząć wiosenną...
  • orka, „intensywne zbieranie...
  • ORKA, podstawowy zabieg uprawowy...

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama